Върху бутилките с алкохол ще изписват и броя на калориите

Енергийните стойности на алкохолните напитки вече ще се изписват върху етикета на бутилките. Това се договориха Националната лозаро-винарска камара и Асоциацията на производителите. Ще има и списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите онлайн.

Това означава, че до края на годината всеки две от три бутилки, пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, алкохолния градус и разфасовката.

Чрез QR код ще има достъп до дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка.

Информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки вече е налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg. Там има и полезни съвети, като например какво да правим ако сме препили вечерта.

Ако, въпреки всички положени усилия, сте консумирали алкохол повече отколкото трябва, вижте как можете да направите следващата сутрин по-лека:

Преди да си легнете, пийте много вода и поставете още толкова до леглото за през нощта.

Вземете хапче против киселини в стомаха.

Алкохолът е депресант, така че чаят и кафето ще Ви ободрят. Въпреки това, препоръчително е да консумирате повече вода, тъй като кафето и чаят са диуретици. Консумацията на алкохол намалява нивото на кръвната захар, така че яжте, след като станете от сън. Банани, мюсли или пък яйца и печена филийка, са подходящи за сутринта.

Ако сте консумирали много алкохол предишната вечер, по-добре е следващите 48 часа да не консумирате никакви алкохолни напитки.