Тройно са нараснали сметките за ток на Община Стара Загора

Тройно са нараснали сметките за ток на Община Стара Загора. В петък предстои среща на Националното сдружение на общините с вицепремиера и министъра на финансите Асен Василев, на която ще се проведат преговори по Бюджет 2022 и възможностите за решаване на този проблем. Срещата ще е онлайн, заради карантината, под която е поставен министър Василев след Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Сметките за ток на Община Стара Загора, за месец декември, е два пъти по-висока спрямо ноември, въпреки компенсациите.

Уличното осветление е от дейностите, чиито разходи се покриват изцяло от местните данъци и не се дотира от държавата. Общините са получили подкрепа от държавата за месеците октомври и ноември 2021 г. от 110 лв. за MW/h, както всички небитови потребители. Тази помощ обаче е крайно недостатъчна и за да се покрият сметките за улично осветление се орязват други общински дейности, обясниха от НСОРБ.

До момента общините са получили компенсации единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20-30% от размера на увеличението.

По тази причина кметовете им настояват в най-спешен порядък и в диалог с правителството да бъде намерен механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разходи за електричество и природен газ, които се отразяват критично на основни за градовете системи, като уличното осветление и градския транспорт.

Големите градове имат и още един проблем, заради драстичното поскъпване на енергоносителите. Той е свързан с градския транспорт. Без спешни компенсации от държавата за градския транспорт на големите градове, общините няма да могат да осигуряват качествена услуга през 2022 г.

Те се аргументират, че Германия, Италия, Нидерландия, Великобритания са само част от страните, които в последните 2 години са осигурили милиарди евро допълнителни компенсации от държавата към общините за издръжка на градския транспорт, който са сред най-тежко засегнатите от кризата.

Прогнозите на експертите са, че през 2022 г. тенденцията за ръст на основни енергоизточници ще се запази. Това налага още на етапа на планирането на държавния бюджет за 2022 г. да се заложат допълнителни средства за издръжка на общините, настояват от НСОРБ.