Кукерите от Александрово ще участват в кукерския фестивал в Симитли

Кукерският състав от павелбанското село Александрово ще участва в първия за тази година Фестивал на кукерските и маскарадните игри, който ще се проведе тази събота в гр. Симитли. В  „Симитлия – Древната земя на кукерите“, под чието мото се провежда събитието, от павелбанското село ще заминат около 40 кукери, водени от ръководителя си Стефан Загоров, наследил отношението и любовта съм към традициите от своя баща – Иван Загоров, който също е бил на чело на александровските „старци“. Всъщност „старци“ се наричат именно кукерите от община Павел баня, които със своите оригиналност и самобитност се отличават от останалите в страната.

На съботния фестивал в гр. Симитли кукерският състав от с. Александрово ще представи обичая „Сирни заговезни“. „Сигурен съм, че и този път тяхната колоритност няма да остане незабелязана. Кукерите ни са нашата гордост, те са нашият отличителен знак на картата на България“, коментира кметът на Павел баня Иса Бесоолу, който само преди седмица събра в кабинета си представители на всички кукерски състави в общината и заложи в бюджета за всеки състав по 2 000 лв. за издръжка, в т.ч. за участия и костюми. Средствата за тях тази година са двойно повече в сравнение с 2021 г.

Маските на александровските „старци“ се изработват от козя кожа, а самата маска, наречена „Сурат“, се прикрепя към кожата, като се изработва от вълнени парчета и украси. На кръста си кукерите носят хлопки, чиито звън прогонва злото. В ръката си държат дървена сабя, наречена калъчка. С игрите на старците и прогонването на злото идва и пролетта, която носи със себе си събуждането на цветята и хората за работа след дългата и тежка зима, както и веселието на стопаните, което се изразява в хорото и на софрата.

Характерно за кукерския обичай „Сирни заговезни“ в Александрово е въртенето на овалията – тояшка, на която се връзват кори от черешово дърво, запалват се и овалията се върти от всички в къщата за здраве.

Кукерският състав от с. Александрово е отличен с множество награди от гр. Перник, гр. Ямбол, гр. Габрово, гр. Раковски, гр. Казанлък и др.