Без ваучери

Фирмите са блокирани и не могат да дадат за януари месечните ваучери за храна на служителите си в размер на 80 лева. Причината е липсата на приет бюджет. От финансовото министерство са изпратили молби към фирмите оператори на ваучери, работодателите и работниците да проявят търпение и разбиране в създалата се ситуация.

Законопроектът за удължаване на действието на бюджета от миналата година е приет от депутатите само на първо четене, а това трябва да се случи и на второ, окончателното. Всяка година в закона за държавния бюджет се утвърждава годишна квота на сумата, която може да бъде предоставена под формата на ваучери. Тази квота се разпределя между лицензираните оператори със заповед на финансовия министър, които след това предоставят ваучерите на фирмите, сключили договори с тях.

Ваучерите ще може да бъдат раздадени със задна дата заедно с тези за февруари, гарантираха от ведомството на Асен Василев п. А през тази година се обмисля да се завиши месечната сума, която може да се даде към заплатата под формата на ваучери – от 80 на 200 лева, като с парите ще може да се плащат и сметки – за ток, вода, парно и газ.