Драстичен ръст на употребата на антибиотици заради пандемията

Драстично се е увеличила употребата на антибиотици. Ръстът е осезаем, особено през последните две години, в които се разви ковид пандемията.

Част от лекарите изписват антибиотици превантивно. По този начин те се презастраховат, тъй като болестта се развива бързо. Друг фактор за увеличената употреба на антибиотици е самолечението на българите, алармират експерти. Здравните власти предупреждават, че има опасност проблемът с антимикробната резистентност да придобие особено големи размери.

Проучване на Европейската агенция по лекарствата показва, че инфекциите от мултирезистентни бактерии причиняват 33 000 смъртни случая в ЕС всяка година. За съжаление появата на COVID-19 се отразява особено неблагоприятно на тази тенденция.

Според медици ръстът на употребата на антибиотици в началото на пандемията се обяснява с несигурността каква терапия да се прилага. Тогава се е търсил един конкретен антибиотик – азитромицин и неговите препарати. В последствие лекари започнаха да предписват по два или три антибиотика. Това сега категорично се отрича, поне докато няма усложнения, обясняват лекари.

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, също повдига въпроса с прекомерната употреба на антибиотици по света, а и у нас. Според него се е стигнало до „ненужното изписване на антибиотици за всичко”. Той отново разяснява, че антибиотиците лекуват само бактериални, а не вирусни (като Ковид) инфекции. Според данни усложнените с бактерии състояния на Ковид са около 15% от всички тежки случаи в болница. В извънболнично лечение те са още по-малко.

Д-р Илиев алармира, че е изключително опасно използването на широкоспектърни антибиотици, запазени само за крайни случаи. У нас те са били пропилени и загубени с безумното и напълно неадекватно предписване при Ковид, смята експертът. Според него е необходима задължителна стратегия за приложение на антибиотиците. Те не трябва да се продават без рецепта, категоричен е Илиев. И уточнява, че ненужното приложение на антибиотици при Ковид няма да предизвика тежки усложнения на болните в момента, няма да ги “убие”. Но ще създаде устойчивост на бактериите в тялото към тях, която в бъдеще ще се прехвърли на бактериите, от които боледуваме.