Хижите у нас – над 500, 70% от тях са в добро състояние

Пандемията е накарала много хора да открият магията на планината и посещението на хижи.
2020 и 2021 година са били бум за планински туризъм, защото една голяма част от хората, затворени в градовете, намериха място за отдих в планината и тя стана изключително посещавана, както от пешеходен туризъм, така и от моторен туризъм.

Хижите в България са над 500, като 70% от тях са в добро състояние.Те имат различна собственост. Тези, които са към Българския туристически съюз са малко над 240, но в същото време може да кажем, че над 70% от хижите са в много добро състояние. Примерно “Мальовица” е един изцяло променен туристически курорт, но по-същия начин има хижи, които са изоставени, които са изгорели и не са възстановени, някои от тях принадлежат на фирми и на предприятия. Законът за собствеността има доста спорни места, които не предполагат добро управление от страна на държавата, не само хижите, но и националните археологически резервати и други обекти, които са държавна собственост
Качеството на туристическата услуга се е подобрило, но все още има неща, които трябва два бъдат променени.

В последните 10 години държавата няма инвестиции в хижите.

Основните предизвикателства са проблемите със собствеността, различните режими на природните паркове, както и навлизането на много моторна техника, които унищожават пътеките.
Те са обект със значение за националната сигурност, защото в случай на бедствие, могат да се използват от гражданите.