Кметът Ивайло Крачолов: В община Чирпан няма да има режим на тока засега

„Няма да има режим на уличното осветление в община Чирпан засега. Не бих искал улиците да потънат в мрак, въпреки драстичното увеличение на разходите за електроенергия през последните месеци”, каза кметът Ивайло Крачолов и изчисли, че сметките показват ново затягане на  финансовите мерки, само токът за м. декември  е 62 хиляди лв., с 40 хиляди лв. повече от 2020 г. за същия период. Община Чирпан вече две години е със строга финансова дисциплина, наложена заради  санкциите на погрешно изпълнен воден проект отпреди 5 години.

„Тревожни са сметките за ел. потреблението, ние плащаме на киловатчас 60 ст., а държавното субсидиране е 10 ст. Очертава се консумацията на ел.енергия да надхвърли 600 хиляди лв. за тази година.  Общината ще остане без собствени приходи, т.е. без свободен ресурс за общински дейности. Ситуацията изисква  въвеждането на нов режим на икономии,  преструктуриране на звена и редуциране на разходи”, обясни Крачолов.  Това включва и търсене на енергоспестяващи системи. Наложителна мярка е подмяната на  уличното осветление, което е амортизирано и енергоемко, с нови и енергийно ефективни LED тела.

Около 8 хиляди са уличните осветителни лампи, повечето от тях са монтирани преди 16 години. Общинското ръководство стартира пълен енергиен одит, който  ще приключи с технико-икономически анализ до края на м. февруари. Докладът ще е в основата за оптимизиране  на осветлението, за изграждане на система за контрол и въз основа на него ще се изготви предложение  до общинския съвет с конкретни действия.

LED лампите се отличават с високо качество на генерираната светлина и са с дълъг експлоатационен живот. С обновяването на уличното осветление  ще се  понижи годишното електропотребление поне с една трета и  ще се увеличи два пъти  осветеността, а разходите по изпълнението ще бъдат изплатени от спестените сметки за ток през следващи години”, пресметна кметът  Крачолов.