Забраняват билкови лекарства

Влиза в сила ново правило в Европейския съюз, според което се забраняват стотици традиционни билкови лекарства, съобщава BBC.

Европейският закон има за цел да защити потребителите от възможните вредни странични ефекти от твърде многото билкови лекарства, които се предлагат на пазара.

За пръв път новите правила ще позволят продажбата само на отдавна утвърдени качествени лекарства, но производителите и практикуващите лечение с билки се страхуват, че това може да ги принуди да излязат от бизнеса.

Проучвания показват, че само във Великобритания около една четвърт от възрастните са употребявали билкови лекарства през последните две години, като са си ги набавяли основно от магазини за здравословни храни и аптеки.

Законът ще обхване широко използвани продукти като валериана, жълтия кантарион, както и традиционни китайски и индийски лекарства. Целта е да се акцентира върху безопасността на потребителите, поради силния ефект на някои билкови репарати, както и заради начина по който те взаимодействат с конвенционалните лекарства.

Жълтият кантарион например може да повлияе на ефекта на противозачатъчните хапчета, докато гинкобилобата и женшенът имат подобен ефект върху лекарството Варафин, което разрежда кръвта.

От сега нататък в продажба ще бъдат само продутките, които са одобрени от Регулаторната агенция по медицина и здраве.

Производителите ще трябва да докажат, че продуктите им са направени според строгите стандарти и съдържат ясно обозначената доза. Ще бъдат одобрени лекарства само за леки заболявания като кашлица, простуда, мускулни болки или проблеми със съня, които се използват през последните 30 години.