„Бал с маски” открива оперната 2022 година на 28 януари

На 28 януари от 19.00 часа новата оперна 2022 г. започва за Държавна опера-Стара Загора с най-новата постановка на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. С премиерата на „Бал с маски“ бе открито  51-вото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство през ноември миналата година. Извънредната 2020 г. осуети планираната премиера на спектакъла два пъти. Сега – в ситуация на безпрепятствено допускане на публика срещу „зелен сертификат” и осигурени от Държавна опера-Стара Загора условия за тестване непосредствено преди събитията, „Бал с маски” отново ще зарадва почитателите на оперното изкуство със своята впечатляваща сценична реализация. Режисьор на постановката е Славчо Николов, художник на декора и костюмите Каталин Йонеску-Арборе, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова.

На 28 януари зрителите ще се насладят на изкуството на блестящи солисти в главните роли – в ролята на Рикардо ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, в ролята на Амелия дебютира сопраното Емилия Джурова. В ролята на Ренато гостува баритонът   Нико Исаков, Оскар – Емилия Иванова, а мистериозната Улрика ще бъде Даниела Нинева. Участват още солистите Валери Турманов, Игнат Желев, Живко Добрев, Костадин Якшев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакъла на операта „Бал с маски” ще дирижира Майкъл Енгелбрехт от Нидерландия, носител на Първа награда от VIII Международен конкурс за оперни диригенти Blue Danube/Bela Bartok /Стара Загора 2021/. Майкъл Енгелбрехт печели и първата награда на Международния майсторски клас и конкурс за оркестрово дирижиране в Будапеща, където членовете на MÁV Budapest Symphony Orchestra го избират за победител.

Майкъл  Енгелбрехт в момента е главен диригент на Филхармония Гелре в Арнем, Нидерландия. Също така редовно е канен да се изявява като гост-диригент. Именно в това си качество той дирижира наред с други Симфоничния оркестър на Айндховен, професионалния Neos Brass ансамбъл-Амстердам и Нидерландския национален студентски оркестър по време на концерт в Хърватия, където програмата включва Концерта за цигулка на Глазунов със солистка Естер Йоо и Първата симфония на Густав Малер. Участвал е в майсторските класове на Ян Кобер, Иван Мейлеманс, Мариен ван Стаален, Илона Меско и Юка-Пекка Сарасте.

Майкъл  Енгелбрехт започва професионалната си музикална кариера на 17-годишна възраст като инструменталист /еуфониумист/ в Кралския нидерландски  военен оркестър в Хага. Печели престижния Concours Mondial de Tuba et Euphonium в Гебвилер, Франция, докато е  още много млад. Завършва с отличие  със специалностите еуфониум и оркестрово дирижиране в консерваториите в Тилбург и Маастрихт. Концертира с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Нидерландския филхармоничен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Балетния оркестър, Хагската филхармония и Симфоничния оркестър на Аахен. Той си сътрудничи с диригенти като Рикардо Шайи, Яник Незе-Сегин, Инго Мецмахер, Марк Албрехт и сър Джордж Бенджамин. Изявява се и като солист с оркестри, както и като камерен музикант.

 Сопраното Емилия Джурова дебютира в ролята на Амелия

Емилия Джурова споделя своите вълнения за дебюта си като Амелия: “Ще започна с един цитат на нашия голям певец Николай Гяуров: “Голямата роля е всичко за един певец”. Аз бих перифразирала – новата роля е всичко за един артист, в съчетание с вокалната партия, са неговия творчески живот. Една такава партия като тази на Амелия в операта “Бал с маски” е един от величествените върхове във Вердиевото творчество, а за мен като сопран – респектиращ, красив и необятен такъв. Защото навлизайки по-дълбоко и обстойно, отдавайки все повече време на детайлите, човек разкрива и едни непознати страни от своята психология.Образът на Амелия е изключително дълбок и завършен, представен в пълна степен, защото публиката вижда героинята пряко в различни взаимоотношения и ситуации, в които тя е различна. Стоейки устойчиво зад съпружеския си дълг, опитвайки се да запази честта на своя съпруг, в нея бушуват и онези силни любовни чувства на невъзможната любов, които тя всячески се опитва да укроти.Този огромен диапазон от лирични и драматични нотки в нейния характер, бих искала да пресъздам от душа и сърце, достигайки и вълнувайки публиката!“

EМИЛИЯ ДЖУРОВА учи пиано в Национално училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова“ – Стара Загора. Към пеенето я насочва Лили Божкова, с която са първите и уроци. Продължава музикалното си образование в  Националната музикална академия “Проф.Панчо Владигеров“ с класическо пеене, където завършва магистърска степен при проф. Иванка Нинова.Като студентка участва в редица концерти под диригентството на Борис Хинчев, Божидар Бонев, Валери Вачев, Йордан Дафов. Участва в майсторски клас по оперно пеене на Елизабет Линхарт и по камерно пеене на френски репертоар на Еманюел Кордолиани и Никола Шено. Професионален дебют на оперна сцена прави в ролята на Лучила от „Копринената стълба“ на Джоакино Росини в Държавна опера-Стара Загора през 2004 г.

Във връзка със заповед  NoРД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите влизат:след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

Държавна опера-Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/

При провеждането на спектакъла ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!