Протест на заведенията в Стара Загора

Сдружение на заведенията в Стара Загора организира протест на 27.01.2022 г. четвъртък от 16:00 ч. пред Областна администрация. Исканията на протестиращите ще са да отпадне намаленото работно време до 22:00 часа и да отпадне изискването за работа при 50% капацитет на заведенията. Националния съвет даде възможност всеки областен съвет сам да определя мерките за своята област спрямо броя на положтелните тестове. Още в понеделник новия областен управител въведе тези мерки за нашата област, въпреки, че броя на положителните тестове и броя на заетите легла в ковид отделенията не е висок. В Плевен и други градове при много повече положителни тестове и запълнен капацитет на ковид отделенията няма такива ограничения. Ресторантьорският и хотелиерският бизнес е един от най-пострадалите от ковид пандемията и постоянно затварян, в следствие на което фалираха много заведения и хотели. Въпреки, че въведоха всички необходими изисквания, като маски, зелени сертификати и т.н. терорът и геноцидът над този бизнес продължава, затова повече от 30 заведения от Стара Загора утре ще се включат на протеста. Получихме и подкрепа от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора, които ще се присъединят към протеста. В знак на убийството на този бизнес протестиращите ще носят черен ковчег, като символ на очакваните фалити на много обекти. Надяваме се областният управител на отмени тези безумни мерки, защото иначе преминаваме към постоянни протестни действия и няма да изпълняваме заповедта.
От Сдружението на заведенията в Стара Загора изпратиха отворено писмо до Областния управител с искане за среща.

ОТВОРЕНО ПИСМО

От името на всички заведения и работници в бранша на област Стара Загора относно: Заповед РД-01-25/24.01.2022 г. в сила от 25.01.2022 г. издадена от РЗИ Стара Загора под контрола на Областния управител на област Стара Загора.
Ние, засегнатите от горепосочената Заповед най-настоялно Ви молим да ни отговорите как да изпълним т.3 и т.4 от Вашата Заповед и как ще бъдем обещетени по изброените по-долу точки:
1. Как ще си заплатим изразходвата ел. енергия?
2. Как ще си внесем дължимите осигурителни вноски?
3. Как ще изплатим трудовото възнаграждение на работните си?
4. Как да задържим персонала?
5. Защо заплатихме за удължено работно време, а ни го съкращавате?
6. Защо инвестирахме в заведенията, а сега ни принуждавате да ги затворим?
7. Защо нас ни задължавате да притежаваме и изискваме зелен сертификат, а днес в Народното събрание си влязоха като войводи без да притежават такъв?
8. Защо в общинските и държавни предприятия и администрации не се изисква задължителен зелен сертификат на работещите?
За да изпълним Заповедта Ви, моля да ни отговорите как ще бъдем обезщетени по горепосочените точки от нас.