Българската баница е едно от най-вкусните неща на света

Признаха българската баница за едно от най-вкусните неща на света. Това направи авторитетният кулинарен пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas. Световният атлас обхваща традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти от цялото земно кълбо. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки. Част от тях са изключително популярни, но фигурират и забравени вкусове и аромати от целия свят.

„Баницата е традиционно българско ястие. Приготвя се чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена. Именно така се получава простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки”, пише TasteAtlas.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Кулинарната енциклопедия разяснява на читателите си как точно да приготвят популярния зелник. Сред изброените видове баница са още празникът, който се приготвя с праз. Лучникът – вид баница с пълнеж от лук. И разбира се сладките варианти на баницата – тиквеник, баница с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница. Последната се приготвя чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

От изданието разказват и за традиционната баница с късмети.

„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания – практика, особено популярна през празничния зимен сезон”, пише още TasteAtlas.

Наскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на кулинарния атлас.