Над 200 хил. водолюбиви птици зимуват у нас

През този месец се проведе 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. В рамките на 4 дни, 42 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда, Зелени Балкани, Регионалните инспекции по околна среда и водите, Българска академия на науките, ловни сдружения и представители на други неправителствени организации, успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас.

Традиционно основната концентрация на птици е регистрирана по Черноморското крайбрежие, както и в някои големи вътрешни язовири. Сравнително малко са били видовете птици и тяхната численост по Дунав, тъй като по време на преброяването реката е била с високо ниво и са липсвали т. нар. пясъчни коси, които привличат хиляди птици. Голяма част от малките язовири и рибарниците са замръзнали. Въпреки това е установена по-висока численост на зимуващите водолюбиви видове птици, в сравнение с миналогодишното преброяване – 90 вида с обща численост от 206 688 индивида.

Екипите успяха да наблюдават и преброят 5851 големи белочели и 32 от световно застрашените червеногуши гъски.

Трите най-многочислени наблюдавани вида водолюбиви птици са: зеленоглавата патица , обикновената лиска и световно застрашената кафявоглава потапница.