Болниците искат спешна помощ

Болници искат спешна помощ за разходите им за ток и газ, както и увеличение на цените на клиничните пътеки. Това се посочва в писмо от Българската болнична асоциация, от Националното сдружение на частните болници, от Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, от Асоциацията на университетските болници в България и от Сдружението на общинските болници в България.

Писмото е изпратено до премиера Кирил Петков.

Необходими са незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки”, се посочва в становището на болниците.
Лечебните заведения се възприемат като небитови потребители и не е взетa под внимание тяхната роля в пандемията, социалнозначимата им функция, както и факта, че те нямат механизми за увеличение на приходите, както това се случва в останалата част от икономиката.
В писмото от болничните организации се допълва, че има остра необходимост от увеличение на цените на всички клинични пътеки с минимум 20 на сто през 2022 г. и поетапно достигане до поне 100 процента в следващите до 3 години. “От цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците”, припомнят в писмото си от организациите.

“Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за “вълна” от пациенти със забавено лечение, недиагностицирани и нелекувани навреме заради ограничаване на плановия прием или избягване посещението на лечебни заведение поради притеснения, свързани с пандемията”, пише още в писмото.