КНСБ настоява МРЗ да стане 1103 лв.

Минималната работна заплата в България да е равна на „Заплатата за издръжка”. Към 2021 г. тя е в размер на 1103 лв. нето. Това се казва в писмо на синдикатите до министъра на финансите Асен Василев.

Според КНСБ, едва 30% от наетите по трудово и служебно правоотношение получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на „Заплатата за издръжка”. Това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите. Част от тази политика е и минималната заплата.
Синдикатът напомня, че приходите в бюджета идват основно от данъци, плащани от гражданите. През 2021 г. Едва 3 млрд. лв. са постъпили в хазната от данък върху печалбата и цели 23 млрд. лв. от облагане на трудови възнаграждения, ДДС и акцизи.

От КНСБ посочват, че при всяко увеличение на минималната работна заплата работодателските организации твърдят, че ни очаква спад на заетостта, въпреки че данните през последните няколко години напълно опровергават тези опасения.

“Не само това, мнозинството от емпиричните изследвания по темата отричат съществуването на такава зависимост, дори напротив – нарастването на заплатата стимулира ръста на заетостта, потреблението и икономическия растеж. Като добри примери от последните месеци, можем да посочим Словакия, където минималната заплата за 2021 г. бе фиксирана на 57% от средната за страната, а в Испания се заложи средносрочна цел от 60% минимална заплата спрямо средната. За сравнение, в България това съотношение е около 42-44% в продължение на 10 години, а в страни като Северна Македония и Сърбия, които не са членки на ЕС, минималната заплата е по-висока спрямо България с около 20%”, се казва още в писмото на КНСБ.

Етикети:, ,