Собственици на заведения: НАП си иска обратно изплатените COVID помощи

Националната агенция за приходите е поискала от редица заведения да върнат парите, получени от бизнеса като подкрепа, вследствие на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Това твърдят от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

Собствениците на заведения определят действията на НАП като “натиск” и уточняват, че фирмите, получили подкрепа, е трябвало да отговарят на определени критерии, зададени именно от НАП и одобрени по тях.

През януари 2022, една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, заедно със законната лихва, се казва в позиция на собствениците на заведения . От бизнеса считат, че задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да се извърши след надлежно извършена проверка с активното участие на данъкоплатеца, “а не с едностранни покани, с които НАП едностранно и немотивирано посочва сума за възстановяване, заедно с лихва”, завършва позицията на собствениците на заведения.