“Възраждане”: Без ДДС за храни, вода, лекарства и ток

Без данък добавена стойност за храни и напитки от малката потребителска кошница, вода, доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, както и за лекарства. Това предлагат от парламентарната група на   “Възраждане” чрез внесен законопроект за изменение в Закона за данък върху добавената стойност.

Предложената поправка е в глава трета на закона да се въведе нов член – 36 В, в който е посочено, че определени продукти трябва да бъдат с нулева ставка.

С предложените мерки ще бъдат облекчени както домакинствата, така и ще се постигнат по-широки потенциални ефекти, благоприятстващи бизнеса в България, предлагащ съответните стоки и услуги, обясняват от партията.

Предлаганото въвеждане на нулева ставка има за цел да позволи понижаване на цените на описаните стоки и услуги. Такова понижение би било компенсиращ механизъм за корекция и на други фактори за повишение на цените, довели до високата инфлация – текущо отчитана и очаквана още поне в средносрочен хоризонт.

Историческата статистика демонстрира голяма тежест на разходите за храни, енергия и лекарства в бюджета на домакинствата в България. През последните години тези разходи са с ясна тенденция на нарастване, отчитайки данните от Националния статистически институт, пишат още от “Възраждане”. Предложените в проекта промени в Закона за данъка върху добавената стойност са насочени към компенсиране на дългосрочната финансова тежест на домакинствата и фирмите в България, произтичаща от ограничителните мерки, налагани от държавата покрай COVID-19 и високата инфлация.