Транссексуални позират като модели на Майстора, ВМРО: Спрете гаврата в изкуството

Изложба на име “Другите българки” ще бъде реаизирана на 8 март тази година. Тя представя транссексуални, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора, а проектът е на Михаил Вучков.

Вучков, който работи по изложбата “Другите българки” от 2010 година, бил вдъхновен от личните истории на цяла група транссексуални момичета в България.

Сред моделите му е бившият културист Тихомир, който вече се представя като Мелиса. Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура” към Министерството на културата. 

ВМРО реагира остро на предстоящата изложба.

“ЛГБТИ общността и техните поддръжници, които разрушават основни морални ценности, след като направиха опит да стигнат до образователната система чрез серия от провокации като Истанбулската конвенция, които от ВМРО спряхме, все пак посегнаха и на културата в България”, се казва в тяхната позиция.

“Скандалната провокация картините на Майстора да бъдат заменени с транссексуални мъже във фотосесията е подигравка с паметта на големия български художник. Това е унижение за българската култура. Това е унижение за българското общество. Това е унижение за истинските жени, които Майстора е нарисувал в платната си. Това е унижение за всички българи”, допълват от ВМРО

“Още по-скандален и недопустим е фактът, че това извращение е финансирано от Национален фонд „Култура” и Министерството на културата. Няма значение кой министър го е допуснал. Факт е, че в интернет вече се вихрят снимки с тази гавра. Изложбата, обявена за 8 март, трябва да бъде спряна.

Неолибералните злоупотреби с ценностите на обществата в християнска Европа, подхвърлени като „пърформанси”, трябва да бъдат прекратени. Българката като жена и майка винаги е била издигана в култ както в народното творчество, така и в литературата и в народните обичаи. Да замениш красивите българки на Майстора, които са истински биологични жени с неподправена красота, с мъже, които се гримират и оскверняват и женските народни носии, това вече е непростимо!

Утре ще сложите жени, изживяващи се като мъже, в мъжките персонажи на великия художник ли?

Разберете го веднъж завинаги – половете са два – мъжки и женски. Така Господ е създал човека. И семейството е от баща-мъж, майка-жена и техните деца. Всичко друго е подмяна и извращение!”, категорични са от ВМРО.

ВМРО призовава всички българи, които вярват, че още е останала и частица достойнство в нашия народ, да залееят социалните мрежи със снимки на оригиналните картини на Майстора, за да задушим поредната ЛГБТИ+ гавра. “Да се потърси отговорност от тези, които са отпуснали 10 000 лева, платени от нашите данъци, без да ни питат дали сме съгласни с това”, се настоява в позицията..