Най-малките ученици в област Стара Загора се връщат в училище на 7 февруари

Oт 7 февруари, понеделник, учениците от първи до четвърти клас на училищата от Старозагорска област да започнат обучение присъствено, а тези от пети до 12 клас ще се обучават в електронна среда, това беше решено днес по време на онлайн заседание на Областния медицински съвет, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Основание за взимане на това решение бе продължаващото високо ниво на заболяемост в областта както сред възрастното население, така и сред децата, а също и високият процент заети легла за болни от COVID в здравните заведения.

Статистиката на 14-дневна база показва, че заболеваемостта в Старозагорска област е 2146 на 100 000. За Стара Загора тя е 2827 на 100 000, а за Казанлък – 2125 на 100 000.

В УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ разкритите легла за ковид болни са заети на 87.10%. В старозагорската МБАЛ „Тракия“ заетите легла за ковид болни са 97.14%, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 85%. В МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“  в Казанлък всички 66 легла са заети. В Гълъбово също всички 22 легла за ковид болни са пълни. В чирпанската болница от 32 легла 22 са заети.

Общата заетост на интензивните легла в болниците на Старозагорска област към този момент е под 80%.

В Детската клиника на УМБАЛ от 17 разкрити легла 16 са заети, но директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев заяви, че при необходимост ще бъдат разкрити още.

Татяна Димитрова, началник на РУО, обясни, че от следващата седмица ще бъдат възобновени справките за боледуващи и карантинирани ученици и педагогически и непедедагогически персонал. Тя напомни, че преди ваканцията Старозагорска област беше сред тези с най-много болни учители и персонал в страната. От думите ѝ стана ясно,че на този етап има достатъчно тестове за коронавирус, предназначени за учениците, дори и всички да започнат да се обучават присъствено.