Плащането за преминаване по пътищата в страната трябва да бъде справедливо

Плащането за преминаване по пътищата в страната трябва да бъде справедливо. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Изказването дойде по време на дискусия с браншовите организации и представители на малките и средните превозвачи в България. Темата беше тол системата.

Министър Караджов постави въпроси към бранша дали е справедливо гражданите да плащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите – не. Вицепремиерът повдигна въпроса и за това, че леките автомобили плащат два пъти повече от тежкотоварните. Караджов изтъкна, че републиканската пътна мрежа е малко над 20 000 километра. Тя се стопанисва с пари от бюджета. От изнесените от Караджов данни стана ясно, че тежкотоварният трафик плаща едва 15 процента за ползването на тази мрежа.

Според министъра взетото решение за намаляване на ставките и въвеждането на нулева такава за пътищата от втори клас е проблемно. Той напомни, че това е била временна мярка заради пандемията и допълни, че разговорът по темата трябва да бъде продължен. През 2020 г. са събрани 267 млн. лева от винетни такси и 111 млн. лева от тол такси. През следващата година парите са 271 млн. лева от винетни такси и 158 млн. лева от тол такси. Министърът каза още, че всички автобуси, преминали през държавата ни миналата година, са генерирали едва 1,6 млн. лева. Според изчисления на ведомството текущата тарифа в България е 12 стотинки на километър. Това е около четири пъти по-ниска ставка от най-евтината в Европа