3000 лева общинска помощ за ин витро процедури

От „Възраждане“ предлагат до 3000 лева общинска помощ за ин витро процедури. В мотивите за предложението се посочва, че общо за 2020 г. и 2021 г. от предвидените средства не са усвоени цели 70 000 лв.

Общинският съветник от „Възраждане“ Ива Ангелкова внесе предложение за промени в Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Стара Загора.

В мотивите за предложението се посочва, че общо за 2020 г. и 2021 г. от предвидените средства не са усвоени цели 70 000 лв. Имайки предвид тежката демографска картина на национално и местно ниво, трябва да се направи всичко възможно да се разшири кръга на хората с репродуктивни проблеми, които могат да се възползват от тази финансова подкрепа. В тази връзка се предлага за помощта да могат да канидатстват не само двойки, но и жени с доказан инфертилитет.

В предложението на „Възраждане“ се предвижда също така максималната финансова помощ да се увеличи от 2000 лв. на 3000 лв. и да се прибави методът на донорската яйцеклетка към процедурите, за които може да се ползва подкрепата на Община Стара Загора.

Според Ива Ангелкова предложените промени са продиктувани както от нуждата от адекватни мерки срещу демографската криза, така и от невъзможността на много хора да понесат финансово скъпите инвитро процедури.