Да бъдат прекратени енергийните помощи за въглища

В процес на обсъждане между министерствата на околната среда и труда и социалната политика   е да бъдат прекратени енергийните помощи за въглища, особено в градовете, в които има доказано превишаване на нормите за фини прахови частици – това обяви министър Борислав Сандов.

Според министър Сандов, Държавата не може да е участник в процеса на замърсяване на въздуха, като подкрепя горенето на въглища. Но по какъв начин хората ще бъдат насърчавани да изберат алтернативи за отоплението си? “Като се трансформират социалните помощи за енергийно бедните домакинства, защото тези помощи не са дефинирани правилно” – категоричен е министър Сандов и уточнява разбирането на процеса така:
“Енергийните помощи не могат и няма да отпаднат, защото в страната има домакинства, които се нуждаят от тях. Помощите за въглища обаче трябва да се трансформират, например като част от сметката за електричество или като възможност за закупуване на биомаса, която има ниски нива на емисии с фини прахови частици. На този етап помощите за дърва за огрев също няма да отпадат, защото в някои населени места това би създало проблем за много хора.
Ние първо трябва да дефинираме какво е енергийно бедно домакинство, а на следващия етап да спрем да даваме на хората въглища, като ги заменим с подпомагане за друг вид отопление. На третия етап трябва да се опитаме да решим проблема с енергийната бедност, но не само като дофинансираме онова, което домакинството не може да си позволи. Ако до сега добавяхме малко повече подпомагане всяка година, можехме още преди пет години да сме решили проблема, като сме направили дома на това домакинство енергийно по-ефективен, така че то да може да покрива с по-малко разходи своята сметка за отопление през зимата.

Важно е да приемем, че са необходими промени в начина ни на живот, включително и в начина на отопление. И даже не толкова заради очакваното негативно решение на Съда на Европейския съюз срещу страната ни за непостигнати норми за качество на въздуха, а защото е по-полезно за всички нас да живеем в надеждна и чиста околна среда, която ще ни направи по-здрави хора.”