Рекорд

Вятърният парк “Свети Никола” отбеляза своеобразен рекорд в производството на енергия от вятър като генерира 55 500 мегават часа. Това се равнява на средното месечно потребление на 185 000 български домакинства.

ТЕЦ AES Гълъбово пък произведе през януари 2022 г. с 11% повече електроенергия спрямо същия месец година по-рано.

Своеобразен рекорд в производството на вятърна електроенергия отбеляза ВЕЦ „Свети Никола”. Най-големият вятърен парк в България произведе през януари 2022 г. близо 55 500 мегаватчаса (MWh) възобновяема електроенергия. Това е най-голямото количество електроенергия, произвеждано за месец от вятърните турбини на парка от пускането му в търговска експлоатация през 2010 г.

То се равнява на средното месечно потребление на 185 000 български домакинства. Благодарение на работата на вятърен парк „Свети Никола” домакинствата в област като Варна са използвали през месец януари 2022 г. изцяло възобновяема енергия, с което са допринесли за ограничаване на климатичните промени. з първия месец на 2022 г. ТЕЦ AES Гълъбово осигури над 8% от потребената в страната електроенергия. В студените зимни дни на януари най-модерната въглищна централа генерира 337 520 MWh, което е ръст с 11% спрямо януари 2021 г. Това количество се равнява на средното месечно потребление на повече от 1,1 милиона български домакинства.

През януари 2022 г. Вятърната електроцентрала „Свети Никола” и ТЕЦ AES Гълъбово са генерирали 10% от потребената електроенергия в страната. Т.е. всеки десети киловатчас електроенергия у нас през януари е бил осигурен от централите на AES България. Всичко това за пореден път показва изключително важната роля, която играят ВяЕЦ „Свети Никола” и ТЕЦ AES Гълъбово, за енергийната сигурност на страната и стабилността на енергийната система.