МЗ: консумацията на дезинфектант крие риск за здравето

Министерството на здравеопазването сезира органите на МВР във връзка с получена информация за употреба на “дезинфектант с хлорен диоксид” като средство за унищожаване на всички вируси и патогени и с цел лечение на различни по характер заболявания, в т.ч. и COVID-19.

Министерството на здравеопазването предупреждава, че приемът на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

Дезинфектантите обхващат различни класове продукти за специфична употреба, например за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода и т.н., информират здравните власти и допълват още:

“Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба!”

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.