Българската торта „Гараш” е сред топ десертите в света

След признанието на шарената сол, баницата и шопската салата,  торта „Гараш” също се изстреля сред най-добрите шоколадови изкушения в света, според глобалната класация на кулинарния пътеводител „Taste Atlas”.

Тя заема тринайстото място от общо тридесет и четири десерта.

На първо място е торта „Sacher”. След нея са шоколадовото суфле, „Kladdkaka”, „Bolo de brigadeiro”, „Mađarica”, „Devil’s Food Cake”, „Amandine”, аржентинската „Chocotorta”, „Caprese”, немският шоколадов кейк, „Mississippi Mud Pie”, „Wuzetka” и др.

Световният вкусово наситен атлас издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света. Тя съдържа близо 10 000 ястия, над 6 000 локални продукта и повече от 17 хиляди места с традиционна кухня. Кулинарната енциклопедия е дело на хърватина Матиа Бабич, който вярва, че хората все повече искат да опитват местна храна, приготвена от уникални локални продукти. Той е журналист и блогър по професия и пътешества по целия свят, за да селектира най-вкусните храни и ресторанти. Ценител е на характерните и традиционни регионални вкусове и рецептите, които са устояли на изпитанието на времето.