“Активни потребители”: Няма абсолютно никакъв контрол при сиренето, консумирано в детските градини, училищата и болниците

Няма абсолютно никъкв контрол при сиренето, консумирано в детските градини, училищата и болниците, алармират от асоциация „Активни потребители”. В сиренето, което се продава на българския пазар, има завишено водно съдържание. Това установява последната проверка, направена от организацията.

Наредбата, която регулира неговото количество обаче, е публикувана през месец септември 2021 година, влезе в сила на 4 ноември и дава 6 месеца отлагателен срок, т.е. чак след 4 май 2022 година може да имаме претенции към тези продукти”.

За съдържанието на палмово масло също са въведени изисквания.

„Ограниченията дадоха резултат и магазинната мрежа се поизчисти. Лошото е, че влагането на сирене в продукти, които се сервират по ресторанти, детски градини, заведения, болници и т.н., е напълно безконтролно. Ние от години призоваваме Агенцията по безопасност на храните да ангажира граждански и родителски организации, както и журналисти, които да присъстват на проверките в тези места. Това обаче не се случва”, обясни изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители”. До тези обекти имат достъп само служителите на Българската агенция по безопасност на храните, поясни той.

„Ние не може да отидем в един училищен стол, да вземем проби и да обявим какво е качеството и съдържанието на храните”, уточни още Богомил Николов