Община Казанлък ще почете 149 години от гибелта на Васил Левски

Официалната програма на Община Казанлък за отбелязване на 149 години от гибелта на Васил Левски ще започне с представянето на изложбата „Васил Левски – Апостола на българската свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч. Eкспозицията ще бъде подредена на външната витрина на Галерия „Иван Милев“ в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 на 17 февруари, четвъртък.

В деня, в който България губи един от най-великите си герои, според историческите данни, 18 февруари, петък в катедралния храм „Света Троица” от 10:00 ч. ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола. Църковната обител остава в историята на Казанлък с разкритието на Левски пред местните духовници като Йеродякон Игнатии и служи заедно с тях вечерно богослужение.

По традиция ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Апостола на бул.“23 Пехотен Шипченски полк“, близо до някогашния дом на Баба Гана, която е приютявала Дякона при посещенията му в Казанлък, за да бъде основан през 1871 г. Казанлъшкият революционен комитет.

В 11:00 ч. ще се състои традиционното поднасяне на цветя на признателност пред бюст-паметника на Героя на България в едноименното парково пространство в ж.к.“Васил Левски“.