Сандов: Въглищните ни централи да работят само при пик през зимата

Въглищните централи да работят само при пиково потребление през зимата. България ще предложи този вариант на Европейската Комисия в Плана за възстановяване, вместо да се фокусира върху точната дата за затваряне на централите. Това каза вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Въглищата все още могат да останат част от енергийния микс, но само в периодите от годината, когато това е необходимо.
Важно е потребителите на електроенергия да не бъдат просто консуматори, а да имат възможност да произвеждат енергия, която да връщат обратно в електропреносната мрежа, коментира още министърът. Той отбеляза като пример, че мярката за замяна на отоплителни уреди трябва да бъде подкрепена и от инсталиране на соларни панели. Министърът ще се застъпи за тази идея по време на предстоящата среща в Брюксел идната седмица за договаряне на рамката за новата оперативна програма “Околна среда” 2021 – 2027 г.

За да достигнем до целта за намаляване на парниковите газове с 55 на сто до 2030 г. и да станем въглеродно неутрални до 2050 г., са необходими конкретни действия сега, иначе всички други наши политики нямат смисъл, обясни министър Сандов. Той подчерта също, че възобновяемите енергийни източници, особено фотоволтаичните и вятърните централи, са силна възможност пред България за енергийна независимост и адаптация към климатичните промени. Сандов увери, че борбата с климатичните промени е приоритет за правителството.