Шипченци спазиха старите традиции по случай Трифон Зарезан

За поредна година в гр. Шипка се спази традицията на един от най-любимите празници Трифон Зарезан  да се празнува на две места  в местностите ” Трифончето” и” Кръстеца”.Трифонджиите бяха подготвили обредните курбани и любезно посрещаха гости от близо и далеч.

А Кмета на гр.Шипка- Василка Панайотова  благодари на трифонджийските комитети за прекрасната организация като им пожела  здраве, късмет и благополучие и им връчи  по места тематични подаръци – погачи със грозд – символ на изобилието и берекет и вино – символ на Христовата кръв. Отец Панкратий и отец Иван отслужиха по места молитва за здраве и благословиха обредните курбани, хляб и вино. Символично бяха зарязани лозите  с наричания за здраве и благополучие. Кукерските състави към НЧ ” Светлина” – Шипка и от с.Шейново прогониха с кукерския си ритуал злите сили и пандемията, както и зимата за да отстъпи място на пролетта.

Заедно с обредния осветен курбан, се лееше вино и се вдигаха наздравици.Спази се старата традиция карантията и кожите на обредните овни да се раздадат на търг с наддаване, а в късните часове на деня празника се пренесе на мегдана, където продължи с общоградско веселие и кръшни български хора. Кмета на гр.Шипка отправи пожелание за здраве, както  и да се съхрани любовта към традициите, за да се предават от поколение та поколение.