Експозицията „Васил Левски – Апостола на българската свобода“ вече е в Казанлък

Жителите и гостите на Казанлък могат да разгледат експозицията „Васил Левски – Апостола на българската свобода“, която вече е подредена на външната витрина на Галерия „Иван Милев“ в Културно-информационния център на ул.“Искра“ 4. Изложените постери са представени от Регионален исторически музей – Ловеч, а неин автор на изложбата е Теодор Тончев, а графичен дизайн е Георги Николов..

Изложбата проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието. Акцентирано е на създаването на комитетската мрежа в България и на ролята на ловчанци и Ловеч като седалище на БРЦК в Българско и столица на Апостола. В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрета на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях. Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската свобода и за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България – „свята и чиста република!“.

Експозицията дава начало на официалната програма на Община Казанлък за отбелязване на 149 години от гибелта на Васил Левски, чиито честванията ще продължават и на 18 февруари, петък, в деня, в който България губи един от най-великите си герои, според историческите данни.