Прекратени са доставките на ваксината за ротавируси

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България са притеснени заради спрени доставки на Ротарикс ваксини. Като последствие много бебета може да останат с незавършен ваксинационен цикъл, алармират медиците.

Медиците изпратиха писмо до министъра на здравеопазването, държавния здравен инспектор и председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и до медиите.

В него се казва:”В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните
гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по точно определена
схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са
взаимнозаменяеми. През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество. Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля”.