Мобилно приложение ще служи за лична карта

Мобилното приложение BGID ще служи за лична карта и електронен подпис Министерството на електронното управление пусна за обществено обсъждане в правителствения портал спецификацията му. Осъществяването на проекта ще позволи да използваме смартфоните си като лични карти и електронен подпис.

Чрез приложението ще се въведе национален електронен идентификатор, който е нещо като електронна лична карта. Това “ще разреши дългогодишния проблем с липсата на широко разпространено, достъпно, сигурно, надеждно, лесно за използване и безплатно средство за електронна идентификация, удобно разположено в мобилно устройство”, казват от ведомството.

От министерството уточняват, че фирмата, който бъде определена да изгражда проекта, трябва да предвиди няколко варианта за първоначалната регистрация на физическите лица за използване на мобилното приложение. Това трябва е възможно през системата за електронна автентикация с КЕП и мобилен КЕП, с ПИК на НАП и ПИК на НОИ.

Друг вариант за регистрация се предвижда да бъде чрез качване на сканирана лична карта и отговор на специфични въпроси.

Трети вариант за регистрация трябва да е възможен чрез сканиране на международния паспорт и чрез отговор на въпроси.

Четвъртият възможен вариант за регистрация предвижда комбинация от ПИК на НАП или НОИ и качване на лична карта, както и отговор на специфични въпроси.

При регистрация, гражданите ще трябва да посочат и мобилен телефон и имейл адрес. След успешна регистрация ще се създава автоматично профил в системата.

В проекта е заложено да има и системи за подписване на електронно съдържание. Дава се възможност да се избира между два модела.

Проектът превдижда разработените мобилни приложения да са за най-популярните операционни системи, като минимум Android 9 и Apple iOS 12.

След обществените консултации (със срок 4 март 2022 г.) ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнението.