Министър Гьоков от парламента: 230 млн. лв. от бюджета са пряко насочени към хората с увреждания

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков участва в съвместна пресконференция в Народното събрание, заедно с председателите на парламентарните групи от управляващото мнозинство – Андрей Гюров, Георги Свиленски, Христо Иванов и Тошко Иванов, председателите на Комисията по бюджет и финанси – Любомир Каримански, Комисията по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, Комисията по здравеопазването – Антон Тонев, и зам.-председателя на  Комисията по труда, социалната и демографската политика  Елисавета Белобрадова.

„Осигуряването на социална подкрепа за нуждаещите се граждани, включително за тези с увреждания, е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика. Сред основните акценти е създаването на условия и възможности за социално подпомагане и предоставяне на целенасочени подкрепящи и насърчаващи мерки за хората с увреждания за приобщаването им в общността“, заяви министър Гьоков. Той допълни, че в проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предложена цялостна балансирана подкрепа към нуждаещите се граждани от уязвимите групи с увеличени социални плащания.

„Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3% или това са 1 295 000 000. Увеличението по бюджета на Министерството на труда и социалната политика е с близо 350 милиона, от които 230 млн. пряко насочени към хората с увреждания“, обясни Георги Гьоков.

Повод за присъствието на министър Гьоков в Народното събрание е покана на парламентарните групи от управляващото мнозинство и провокирано от протестите на хора с увреждания и исканията им за по-високи инвалидни пенсии.

„Необходими са сериозни реформи в социалното подпомагане, свързани с  ключова промяна в оценката на трудоспособността“, каза още социалният министър.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански представи решенията, взети от коалиционните партньори, като заяви, че размерът на социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от цялата пенсия за старост.

Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика – Искрен Арабаджиев, добави, че коалиционните партньори, като управляващо мнозинство, искат да покажат, че са близо до хората и се вслушват в техните думи.

Взето е решение от следващата седмица да започнат серия от срещи и дискусии с представителите на различни организации.