7 години дуално образование в Казанлък

Дуалното образование за ученици от ПГ “Иван Хаджиенов” в Казанлък започва през 2015 година. Първоначално проектът се изпълнява в рамките на 4 години от 2015 до 2019г. и е част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

За осъществяването му бяха ангажирани още Министерството на образованието и науката с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката.

От есента на 2016 година в едно от предприятията в града на розите всяка учебна година се обучават по двама ученици от 11 и 12 клас, специалност „Машини и системи с ЦПУ”. Изпълнителният директор Николай Спиров, уточни че учениците освен обучение по изготвения учебен план от гимназията, те започват да се обучават и по конкретните дейности на работния процес в предприятието.

Дуалното обучение предлага и възможност за учениците да станат част от екипа на компанията в която са били на стаж. Такъв е случаят и за ученик завършил средното си образование през 2020 година. В същото предприятие и през 2021 година постъпва на работа и друг възпитаник на гимназията също преминал през Дуалната форма на обучение.

Оказва се, че Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование у нас. Това е изводът от изследване сред фирми и професионални гимназии, участвали в проекта ДОМИНО за въвеждане на дуалното образование в България. Наследник на проекта “Домино” е продължението му “Подкрепа за дуалната система на обучение”.