Халил Летифов: Пълно безхаберие на здравните власти към преболедувалите COVID-19

Има ли информация (изследвания, проучвания и други клинична данни) в Министерство на здравеопазването колко са случаите и какъв е процентът на развит постковид синдром при преболедувалите коронавирус в страната? Този въпрос зададе зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Халил Летифов на здравния министър проф. Асена Сербезова. В питането си Летифов настоява да знае какви усложнения развиват хората, преболедували Ковид-19 и кои органи засяга постковид синдромът, съобщават от пресцентъра на Движението.

“Какви са действията на Министерство на здравеопазването и има ли пътека и ред, който да обхваща всички последици от развит постковид синдром?”, пита още народният представител от ДПС.

В Националната ни здравна информационна система и Националната информационна система за борба с COVID-19 не се събира информация за брой случаи на постковид синдром, заявява проф. Сербезова в писмения си отговор на поставения въпрос.

Симптоматиката след прекарана инфекция от Ковид-19 може да се прояви при различни органи и системи. Симптоми и отклонения могат да засягат дихателната система, сърдечно-съдовата система, храносмилателната система, нервната система, обмяната на веществата и др., продължава отговорът на здравния министър.

В утвърдения пакет от здравни дейности, които се заплащат от НЗОК, са включени възможности за провеждане на различни по вид и обхват диагностични и лечебни дейности в извънболничната и болничната медицинска помощ за пациенти със симптоми и отклонения в здравословното състояния. Това включва и пациентите, развили различни по вид заболявания вследствие на прекаран коронавирус, заявява още проф. Сербезова.

Като пример за хоспитализиране на пациенти с остатъчни здравни проблеми от прекаран Ковид-19 министър Сербезова посочва клиничната пътека “Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от Ковид-19”.

Отговорът на здравния министър буди тревога първо с това, че не се води никаква отчетност нито за най-честите последствия от Ковид-19, нито колко хора страдат от постковид синдром, коментира Халил Летифов.

“Данните на световната научна общност сочат, че между 30 и 50% от пациентите, прекарали Ковид-19, страдат след това от постковид синдром. Не случайно всяка демократична и цивилизована страна има специализирана здравна политика в тази посока. Медийни публикации сочат, че във всеки американски щат има клиника за лечение на постковид синдром, както и че Австрия също предприема целенасочени действия в тази област”, заяви Летифов. И подчерта, че медицинските експерти алармират за проблеми здравословни проблеми, породени от постковид синдрома.

Според отговора на проф. Сербезова у нас има една клинична пътека, но тя със сигурност не покрива голяма част от случаите на постковид синдром, особено тези, които засягат психичното здраве. Как ще се знае за кои от диагнозите действа пътеката, след като няма информация и анализ на данните какви са последствията от коронавируса, заяви още народният представител от ДПС.

Отношението към страдащите от постковид синдром разкрива пълното безхаберие на здравните власти по отношение борбата с пандемията, подчерта Халил Летифов. И припомни, че в резултат на “управлението на пандемията” досега, България е сред първите по смъртност в света от Ковид-19.