Разнообразие от мартеници

Много търговци на мартеници са изкарали стоката си за наближаващата Баба Марта. Въпреки засилената заради китайски внос конкуренция , българските производители успяват да си намерят място на пазара.

Мартениците вече се продават на обичайните места в Стара Загора , както и в много магазини. Повечето продавачи предлагат преобладаващо или изцяло собственоръчно направени произведения от червени и бели конци. Декорациите са разнообразни – от полимерна глина, пластмаса, дърво до черупки от шамфъстък и жълъди.

Сред декоративните мартеници изпъкват направените човешки фигури с глава от кратунки. Те са на цени от 15 до 30 лв., в зависимост от големината.

Цените са малко по-високи от миналогодишните – от 10-20 ст. за дребните модели, с 1 лв. за вълнените до няколко лева повече за големите декоративни мартеници. Вълнени гривни са на цена 1.50 лв.,3 лева са плетените мартеници и по 4-5 плъстените . Причината е поскъпването на някои от материалите, предимно на вълната. Мъниста също се намират трудно и са по-скъпи, заради проблеми с вноса.