Скъпият ток удари и аптеките

Скъпият ток удари и аптеките в страната. За да се справят с кризата, денонощните обекти ще бъдат принудени да закрият нощните си дежурства. Това заяви ппредседателя на Националната аптечна камара.

Почти всички системи в една аптека се захранват с електрическа енергия. Има климатизация, която за аптеките е задължителна, хладилници за термолабилните медикаменти, също така цялата дейност се осъществява компютъризирано.Аптеките са включени в четири електронни системи едновременно – за верификация, за реекспорт на лекарствата, за движението на лекарствата бройка по бройка. Всичко това създава необходимост аптеката да е непрекъснат консуматор на електричество, а сметките са се повишили около 3 до 4 пъти.Според фармацевтите поддържането на нощни дежурства в тази ситуация е още по-нерентабилно.

„За да имате 24-часово обслужване, това означава да работите за 2-3-ма пациенти, които ще дойдат през нощта. Да, те наистина са по спешност, но не могат да финансират нощната смяна. Затова едно от нещата, до които повишените цени на електроенергията ще доведат, е нощните смени да бъдат съкратени”, казват експертите. В момента от 28 области на страната в половината няма денонощни аптеки, а в останалите 14 ще започне постепенното им закриване. Друг процес, който вече е започнал, е съкращаването на персонал. Доставчиците на лекарствени продукти също изпитват затруднения и повишените цени се отразяват и на тях.