Стара Загора чества 144 години от Освобождение на България

На 3 март Община Стара Загора ще отбележи Haциoнaлния пpaзниĸ нa Република Бългapия и 144 години от Освобождението, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Честванията щe зaпoчнат в 9:30 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец “. В 10:30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10:45 часа, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877″, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

От 11:30 часа венци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои ще бъдат положени и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”. Веднага след това присъстващите ще могат да се насладят на концерт на вокален квартет „Светоглас”- мъжка певческа група за старинна полифонична музика, народни песни и средновековни църковни песнопения.

В 12:30 часа в парк „Пети октомври” за празника ще свирят общински духов оркестър.

В 16:00 часа в парк „Артилерийски” Стара Загора ще се включи в общоградска инициатива на НЧ „Настроение-2017″ „Пробуждане с хоро”.

По повод празника на 1 март от 17:30 часа в зала „Байер” ще бъде открита изложба на децата от Школата по изобразително изкуство към НЧ „Родина 1860″ с тема „Аз съм българче, обичам…”.

Навръх Националния празник, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

Пред входа на РИМ Стара Загора през целия ден на големия екран пред сградата на музея ще се излъчва презентация на тема „Символите на свободна България”. Между 10:00 и 12:00 часа посетителите ще могат да се видят демонстрация на оръжие от Руско-турската война 1877/78 г., а най-малките ще могат да се включат в детско ателие за оцветяване на знаменца и опълченци.

С вход свободен ще бъде и градската художествена галерия, която ще очаква посетители от 10:00 до 18:00 часа. Желаещите ще се насладят на творбите от изложбата „Графични пейзажи”.