Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци все повече се увеличава

Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години все повече се увеличава. Почти 2 милиона 400 хиляди кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове за обяви. Една от причините за нарастващия интерес е Covid-реалността, която промени ритъма ни на живот и затварянето у дома доведе до увеличаване на търсенето на домашни любимци.

Обявите за кучета в три от най-големите сайтове за обяви в България са над 5 000 само за 2021 година.

Организацията за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ редовно получава сигнали от свидетели или купувачи, станали жертви на незаконната търговия с кучета. Фондацията представя подробен доклад-проучване по темата, който е достъпен на сайтана ЧЕТИРИ ЛАПИ

„Това, което разкрива докладът ни, е ясно неспазване на законовите разпоредби. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като „животновъден обект – развъдник”. Там трябва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст от осем седмици”,пояснява законната процедура Тихомир Димитров, ръководител Програми на ЧЕТИРИ ЛАПИ – България.

За да провери размера на незаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и доколко развъдените и предлагани животни отговарят на българското законодателство, ЧЕТИРИ ЛАПИ инициира собствена проверка в три от най-популярните сайтове за обяви в България. Проучването показа масово несъответствие със законовите изисквания.

Проверките са извършени по метода „таен клиент”. Бяха проведени телефонни разговори и срещи на място с продавачи, пуснали обяви в сайтовете. В периода 05. 2021 – 06. 2021 г., по подбрани на случаен принцип обяви в сайтове, от 15 населени места и 19 различни продавачи, бяха реализирани 34 обаждания, от които при 24  бе осъществена и среща за оглед на продаваното кученце.

При 24 реализирани срещи за оглед и потенциална продажба на куче само две (!) се осъществяват в регистриран развъдник. При мнозинството от проверките (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е обявено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип означават, че няма да има възможност за проследяване на продавача и произхода на кучето при необходимост. При близо 1/3 от всички проверки е обявено, че кучетата нямат поставени всички необходими ваксини.

Установената липса на всякакъв контрол е притеснителна, защото това означава и липса на всякакви гаранции, че се спазват регламентите за условията на отглеждане на продаваните кучета, а не на последно място – и за тяхното здравословно състояние. В повечето случаи кучетата биват отделяни от майките си твърде рано, което крие изключителен риск за тяхното развитие и здравословно състояние.