Декларация на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Европейския съвет Шарл Мишел относно безпрецедентната и непровокирана агресия на Русия срещу Украйна

„Осъждаме възможно най-категорично безпрецедентната военна агресия на Русия срещу Украйна. Чрез своите непровокирани и необосновани военни действия Русия грубо нарушава международното право и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Осъждаме загубата на човешки живот и причиняването на човешко страдание. Призоваваме Русия незабавно да прекрати враждебните действия, да изтегли военните си сили от Украйна и изцяло да зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Такова използване на сила и принуда няма място през 21-ви век. ЕС твърдо подкрепя Украйна и нейния народ, които са изправени пред тази безпрецедентна криза.

Лидерите от ЕС ще се срещнат по-късно днес. Председателят на Европейския съвет Мишел спешно свика извънредно заседание на Европейския съвет за обсъждане на кризата и допълнителни ограничителни мерки. Това ще наложи огромни и сериозни последици за Русия за нейните действия. Председателят Фон дер Лайен и върховният представител Борел ще очертаят допълнителен пакет от санкции, който ще бъде финализиран от Европейската комисия и ЕСВД в тясно сътрудничество с партньорите. Съветът ще ги приеме бързо.

ЕС ще продължи да предоставя силна политическа, финансова и хуманитарна помощ на Украйна и нейния народ.”