Модернизират танковете Т-72

Министерският съвет на Република България прие решение за приемане на Актуализиран проект за инвестиционен разход, свързан с реализация на проект „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски”.В съобщението от Пресцентъра на МС се посочва, че “танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски.

Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност.”
С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.
Актуализираният проект за инвестиционен разход отчита необходимостта от доставка, монтаж и интеграция на УКВ радиостанции с вграден криптомодул.
Изпълнението на проекта ще допринесе за постигане на оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Т-72 е съветски основен боен танк, чието производство започва през 1971 г. и продължава до днес. Влиза на въоръжение в съветската армия през 1973 г. Серийното производство започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия. Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. От него произлиза и модерният Т-90. През 1982 г. Ирак купува лиценз за производството на базовия модел Т-72 и още същата година страната започва собствено производство.Танкът носи името „Асад Бабил” (Вавилонски лъв). Други варианти са украинският Т-84, румънският TR-125 и югославският М-84.

Т-72 е бил най-разпространеният танк в армиите на СССР и страните от Варшавския договор, считани за потенциални врагове на САЩ и западните страни. Към края на 1980-те Съветският съюз е разполагал с близо 10 000 танка.