Не е ясно в какво състояние са бомбоубежищата в Стара Загора

Не е ясно в какво състояние са бомбоубежищата в Стара Загора. 

Под въпрос е дали ще има място къде да се укрият всички при военни действия или атака, въпреки че такова помещение би следвало да има във всеки район. 

В Стара Загора поне 20 бомбоубежища, предназначени за цивилното население, са били изградени от средата до към края на миналия ХХ. Бивши служители от системата на МВР, които в различни периоди са отговаряли за поддръжката на този тип съоръжения, споделят, че такива скривалища е имало и има в дълбоките мазета на няколко кооперации в същинския център на града, в подземията на общинската администрация, сегашната съдебна палата и бившата сграда на БТК. Достъпът до тях бил силно ограничен, веднъж на 6 месеца служители извършват проверка за техническото им състояние. Според запознати в чисто конструктивно отношение убежищата са изключително стабилни, но като оборудване с техника (въздуховоди, помпи, елзахранване и т.н.) са отдавна остарели и амортизирани, тъй като за поддръжката им се отделяли минимални средства.

През годините скривалището под БТК било използвано и за дискотека. На територията на парк „Митрополит Методи Кусев” също има бомбоубежища и подземни комуникационни центрове за нуждите на Втора тунджанска механизирана бригада, но достъпът до тях за цивилни е забранен. Част от съоръженията са били строени през периода 1939-1944-та, припомнят специалистите, за някои няма запазени проектни книжа, на други подходите са отдавна затапени и забравени. Те припомнят колко изненадани са били всички, когато през 2015 година при направата на изкоп за основи на нова кооперация на улица „Сава Силов” беше разкрит близо 60 метра дълъг стоманобетонов тунел с размери 2,3х 3 м, водещ към мазето на кооперация на централната „Цар Симеон Велики”. Тунелът липсвал от картите на пазещата се в институциите документация, не било изключено и на други места в Града на липите да се криели подобни изненади.

Общият брой на бомбоубежищата на територията на страната е 711. От тях 370 броя са в добро или задоволително състояние (може да бъдат приведени в готовност за укриване веднага или до една седмица), а останалите 341 броя са в лошо състояние или са неизползваеми по предназначение.

 

Снимката е илюстративна.