Туристическият сезон е пред провал

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация неколкократно изявиха готовността си да предоставят подслон и да осигурят работа на бежанците от Украйна. И в Стара Загора са готови да предоставят помощ и вече са осигурени над 10 000 легла в цялата страна, заяви председателят на организацията Георги Щерев. “Съчувстваме на гражданите на Украйна за случващото се в страната им и се надяваме конфликтът да приключи максимално бързо. Съпричастни сме и ще положим всички усилия, за да намерят временно убежище в България”, казват от организацията.

В същото време от Асоциацията припомнят на правителството, че България е туристическа страна, в която около 13 на сто от брутния вътрешен продукт се реализира благодарение на туристическия сектор. Нашата икономика е изключително зависима от туризма, а за десетки хиляди семейства и малки населени места това е и единственото препитание. Затова апелират всички тези аспекти също да бъдат взети под внимание.

Членовете на организацията не считат за правилно въздушното пространство на страната ни да се затваря от днес за утре, без да е помислено как ще бъдат извозени до домовете им почиващите у нас към момента близо 3000 руски граждани, които са мирни туристи и не носят вина за случващото се. Те също не знаят къде ще нощуват, нито как ще се приберат. По начина, по който политиците говорят и действат в момента, рискуваме години напред да нямаме туристически сезон, подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Подобни мерки могат да допринесат за загубване на утвърдени през годините пазари, при това не става въпрос само за Украйна, Беларус, Молдова и Русия, а и за останалите европейски пазари. В това отношение можем да вземем пример от държанието на наши конкурентни туристически държави, които също са членове на НАТО – Гърция, Турция и Кипър.

“Нито един туристически пазар не приема налагането на санкции от днес за утре. Още повече, че европейските ни партньори вече загубиха доверие в нас, след обещанията за стимулиране на туристите чрез схемата за 35 евро на заета седалка в полет до България и последвалото изменение на схемата в движение, така че тя стана недостъпна. Сегашната ни позиция допълнително подронва туристическия ни авторитет. Не бива да настройваме излишно туристите от различни нации един срещу друг, още повече че България има много добре разпределени пазарни квоти и реноме на всеки от туристическите пазари, постигнато след много усилия на хората от бизнеса.” – се казва в позиция на асоциацията.