Стара Загора е с най-модерния общински пазар в страната

Изцяло обновеният покрит пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ днес бе официално открит. С церемонията приключи и проекта за благоустрояване на пространството на търговската площ, както и разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“. Тържествен водосвет даде начало на събитието.

„Приветствам ви с добре дошли! По проект бе предвидено да се създадат тези две автономни сгради, които да съберат 115 търговски щанда, кафене, както и административен център. Южната част е решено да бъде обособена като тематична за предлагане на хранителни стоки, а северната сграда да бъде за търговците на текстил и други изделия от бита“, каза пред гостите на събитието ръководителят на проекта и секретар на Община Стара Загора Делян Иванов. „Пространството е озеленено, има обособени и естествени зелени стени. Изграден е паркинг, който липсваше тук. Разширена е и улицата, която досега бе с по една лента за движение в посока. Кръгово кръстовище свързва ул. „Капитан Петко Войвода“ с ул. „Христо Ботев“. Поставено е и ново улично осветление. Този проект е важен както за нас, така и за търговците, но и за жителите на съседните квартали. Вярвам, че пазар „Васил Шаханов“ ще бъде изпълнен със съдържание“, допълни още той и подчерта, че по желание на проектантския екип на арх. Кирякови, Община Стара Загора ще кандидатства в конкурса „Сграда на годината“ с новоизградения пазар. „Сигурен съм, че в България няма такъв общински търговски център“, обърна се към присъстващите Иванов. Той благодари за разбирането от страна на търговците, както и за професионализма на двете фирми-изпълнители – фирма „Вал-Ком“ с ръководител Крум Здравков, отговарящи за пазара, и на Пътно строителна компания „Ес Би Ес“ с ръководител Диана Любомирова, реализирали разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“.

Изключително емоционален поздрав към присъстващите отправиха родствениците на Васил Шаханов, чието име носи модерното търговско съоръжение – с част от семействата си дойдоха Адриана Петрова, Мариана Попова, Георги Шаханов и Лилия Николаева.

„Не мога да скрия от вас вълнението ни, когато разбрахме, че пазарът ще носи името на нашия прадядо. Така то ще бъде не само съхранено за поколенията, но и ще се знае за неговата дейност на търговец, благодетел. Васил Шаханов е бил известен сред своите съграждани с благотворителността си. Той е бил човек с модерно виждане за времето си, успял да изгради европейска фабрика. Прогресивен и родолюбив българин, давал средства за деца, бедни семейства. Заедно с неговата съпруга Анка Шаханова са били инициатори и добротворци“, каза Адриана Попова, правнучка на Васил Шаханов.

„Преди години с моя съпруг бяхме разпределени в Стара Загора – той като диригент на Операта, а аз като учител в техникум. Тук в този прекрасен град, в който ние пазим корените си. Преживяхме най-хубавите си години. Тук създадохме семейство и намерихме приятели. Всички наследници на Васил Шаханов таим скъпи спомени. С голяма благодарност се обръщам към Община Стара Загора и към кмета Живко Тодоров, както и към ръководството на Регионалния исторически музей, за решението нашият дядо да бъде патрон на този прекрасен пазар. Твърдо вярваме, че всички настоящи и бъдещи търговци ще предлагат най-качествената си продукция и ще бъдат щедри и благодетелни към своите съграждани“, допълни и Мариана Попова, внучка на Шаханов. С благодарност и думи на признателност към семейната история се обърна и правнука на Васил – Георги Шаханов. „Адмирации към екипа, който в тези трудни времена успява да прави такива невероятни реформи. Като художник искам да поздравя архитектите и проектантите, както и инженерите, които са реализирали търговския център“.

Символично лентата прерязаха ръководителят на проекта и секретар на администрацията Делян Иванов и зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова.

На официалното откриване на обновения пазар присъстваха още – зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници, директори на дирекции в Общинска администрация, областният управител проф. Наско Василев, директорът на Регионалния исторически музей гл. ас. Петър Калчев, част от ректорското и деканското ръководство на Тракийския университет, директорът на РИОСВ – Стара Загора Искра Михайлова,  представители на различни местни и държавни институции, на проектантския екип, както и строителния надзор, граждани.

Общата стойност на проекта „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода” гр. Стара Загора“ е 7 117 013, 36 лв.  Финансирането от Фонд за градско развитие е в размер на 6 000 000 лв., собственият принос на Община Стара Загора в 1 117 013, 36 лв. Основната цел е създаване на хармонична и естетическа градската среда, която да има потенциал за нов живот и развитие. Изпълнението на проекта допринесе за превръщане на търговския обект в атрактивно и привлекателно за бизнеса, гражданите и гостите на града място.