КНСБ обяви колко пари са нужни за издръжка на 3-членно семейство

Нетният месечен доход за издръжка на живота за 1 работещ, живеещ сам, е 1 267,53 лв, сочи направено проучване от юни 2022 г. от КНСБ за потребителските цени и заплатата за издръжка

2 282 лв. е общата стойност за 3-членно семейство (2 работещи възрастни + 1 дете до 14 год.) От началото на годината доходът необходим за издръжка нараства с 4,2%, а на годишна база с 15,6%, показва още проучването.

Направеното изследване доказва, че нарастването на месечния необходим доход за издръжка на 3-членно семейство се увеличава с 358 лв. за едногодишен период, а за 1 човек сумата нараства със 199 лв. Необходимият доход за храна и обществено хранене е 483,60 лв., за 1 работещо лице, това представлява 38,2% от общия разход.

Проучването сочи, че България е страната в ЕС, която реализира най-голям процент хора, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл през 2021- 23,7%. “Общите констатации и препоръки на КНСБ са приоритетно дискутиране и определяне на дефиницията “енергийно беден”, като до момента такива лисват”, уточняват от синдикалната организация и се предлага през следващия отоплителен сезон да се мисли за увеличение на обхвата на подпомаганите лица за целевите помощи за отопление.