Национално честване „Шипченска епопея“

Наближават дните, в които през горещата 1877 една битка при върховете Шипка и Свети Никола предопределя изхода от Освободителната война. Едни героични дни, благодарение на които, днес, изживяваме нашата свобода – да бъдем, да можем и да създаваме бъдещето. Чутовен подвиг на знайни и незнайни герои, който отеква и днес – 145 години по- късно.
За единадесета поредна година ще отбележим с национално честване благодарността към героите. Дните от 15 до 26 август 2022 година ще предложат различни инициативи, в които всеки да открие по нещо за себе си, да отнесе спомен, да създаде такъв у децата си, да стане част от тържествен момент, който след време ще остане в историята.

След две години прекъсване деца от цялата страна отново ще премерят сили и издръжливост в националното състезание за ученици по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Продължава традицията и с един различен урок по история – този от мястото на събитията, който през настоящата година ще бъде представен от проф. Веселин Методиев.

Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, ще могат да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха– Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път среща ще си дадат випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка, когато се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.