170 заявки за участие в тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

Заявките за участие в XVI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” са 170. В тях са включени индивидуални изпълнители, музиканти и певци, танцови групи. Общата бройка на участниците в емблематичното събитие очаква обобщение, съобщават от отдел „Култура” на Община Стара Загора. От думите им стана ясно още, че тази година в центъра на Старозагорските бани среща ще си дадат любители на фолклора от Благоевград до Силистра, та чак до Добрич. Най-малкият индивидуален изпълнител, заявил присъствие на събора, е едва на 5 години.

Традиционният за август фестивал ще се проведе на 27 и 28 (събота и неделя). Официалното откриване отново ще бъде от 11.00 часа на сцената под боровете в центъра на  курортното селище.

Посетителите ще имат възможност да поседнат в Селската махала, да дегустират прочутата Хрищенска ракия от ароматни райски ябълки, да хапнат великолепните и топящи се в устата Преславенски гюзлеми, да се сдобият със сувенир от Занаятчийската чаршия, както и да се насладят на много музика, танци и автентичен български дух.

Най-малките гости на фолклорния двудневен празник ще имат на разположение около 15 детски къта и работилнички. Ще майсторят красоти от шишарки, макарони, хартия. Ще рисуват със сол, а освен това ще видят отблизо и първобитна пещ за глина, където ще изпекат сътворени от тях макети на артефакти и дребни фигурки.

Магията на нестинарството отново ще завладее съботната вечер, а хора ще се вият до тъмна доба.

Целта на Националния тракийски фолклорен фестивал „Богородична стъпка” е да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, да даде възможност за общуване на изпълнители от всички фолклорни области на България, както и да подари незабравима емоция на участници и посетители.

Като домакин Община Стара Загора отново е предвидила интересна и разнообразна програма, подробности за която ще бъдат съобщени скоро.