“Арсенал” Казанлък изгражда фотоволтаичен парк за собствени нужди

Фотоволтаичен парк за собствени нужди планират да изградят от ръководството на казанлъшкия завод „Арсенал”. „Причината е, че електрическата енергия стои като сериозен компонент в стойността на продукцията им. По изчисления на проектантите, 32 мегавата мощност ще бъдат достатъчни за снабдяване в рамките на работния ден на предприятието при хубаво време. Изпълнителният директор на оръжейницата, Николай Ибушев, съобщи, че са заделени 280 дка площ за изграждане на соларния парк, на който ще бъдат монтирани около 45 хиляди панела.

Инвестицията ориентировъчно няма да е по-малко от 10 млн. евро. „Още не са завършени плащанията на всички компоненти”, поясни инж. Ибушев и каза, че вероятният срок да бъдат пуснати поне някои компоненти е около Нова година.

Новината идва ден, след като стана ясно, че енергетиците от ТЕЦ-овете в района на Стара Загора ще бъдат използвани за изграждане на фотоволтаични паркове при затваряне на мините. Това става ясно от Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, който е пуснат за обществено обсъждане.

В приетия от кабинета на Кирил Петков План за възстановяване и устойчивост е предвидено до 2038 г. да спрат въглищните централи, но пишат сценарии това да стане до 2030 г. Най-засегнати от това ще бъдат хората в Стара Загора, Кюстендил и Перник.

В плана за Стара Загора е предвидено, че енергетиците трябва да придобият нови умения, свързани с фотоволтаични панели.

Държавно дружество ще рекултивира кариерите за лигнитни въглища, където ще бъдат заети част от уволнените от ТЕЦ-те 15 хил. души. А област Стара Загора била подходяща за фотоволтаични инсталации за 15-20 GW.