Да се конфискува автомобила на пияни и дрогирани шофьори

За да има активна борба срещу шофьорите, които управляват под въздействие на наркотици и алкохол, трябва да се даде законова възможност за конфискуване на автомобила на такива водачи, или да им бъде временно отнет, призоваха Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Българинът не е наясно с правата си като потребител, пациент, застраховано лице и никъде не се учи какво се случва след един пътен инцидент , добавят от организацията . След катастрофа възникват най-вече въпроси относно медицинското обслужване – какво покрива спешната помощ, здравната каса. Появяват се обаче и въпроси, свързани с Пътна полиция, като това кога се издава констативен протокол, в какви срокове и какъв е неговият смисъл, както и въпроси за застраховките – какво покриват те, за кого се отнасят и какви са сроковете за предявяване на претенции.

Има голям проблем с медицинските и автотехническите експертизи, , експертите са малко, нископлатени са и експертизите се бавят. “Хората страдат от бавно правосъдие не защото съдът се произнася бавно”, ,но има области в страната с по двама съдебни лекари, като, за да напишат становище, се чака по повече от половин година и това е преди делото да влезе в съда.

Експертите акцентират и на остарелите методи, с които се правят огледи при пътни инциденти. По думите им има нови технологии, като 3D-скенери и компютърни симулации, които не могат да се въведат, защото Наказателно-процесуалният кодекс не е променен.

Според специалистите възможна мярка за намаляване на катастрофите е да има масово камери за скорост по пътищата. По думите им не е нормално на АМ „Тракия” да има на четири места стационарни камери, трябва да има на всеки пет километра, което веднага ще намали средната скорост. Те отбелязват още ,че трябва да се отстранят проблемите и от 70-те критични пътни участъка, където се случват постоянно катастрофи и които са известни на държавните органи, но те не предприемат действия.

Във връзка с подготвения от бившето ръководство на МВР законопроект за промени в Закона за движение по пътищата, който предвижда по-високи санкции за нарушители и намаляване скоростта на движение по магистралите, становището на асоциацията за проекта е положително.