За да облекчат трафика, откриват буферен паркинг за ТИР-ове край Стара Загора

Натискът от тирове, пътуващи към “Дунав мост”, ще бъде намален като се осигури равномерно разпределение на натоварването по цялото трасе от “Капитан Андреево” до северната граница на България.

За целта ще се открият временни паркинги извън населените места край Велико Търново и Стара Загора, където камионите ще изчакват. Осигурена е и необходимата координация между министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие.

,,Всичките три институции с помощта на Националния координационен център ще ползват опита от зимното поддържане, когато камионите се отбиват, за да се осигури зимното поддържане на пътищата. Увериха ме представителите на различни институции, че има достатъчно места по трасето извън населените места, където камионите могат да бъдат отбити, а трафикът да се координира чрез националния координационен център, така че да се освобождават толкова камиони, колкото е необходимо да стигнат до Русе, за да не се претовари града”, заяви вътрешния министър Демерджиев.
Той уточни, че трайното решение на този въпрос може да се случи едва след година- две с осигуряването на буферни паркинги до граничния пункт с необходимите условия и за превозвачите, на които могат да спират камионите без да затрудняват движението в района.