Домашен арест за безнесмена, застрелял Станимир Иванов -Стамбето

Пловдивският апелативен съд освободи от ареста обвинения в убийство Владимир Василев и промени мярката му на “домашен арест”. Василев е обвинен за това, че на 24 март 2021г. умишлено е умъртвил Станимир Иванов – Стамбето в офис за бързи кредити в Стара Загора.  Пострадалият работил от няколко години за собственика на фирмата,  а убийството е извършено със законно притежаван пистолет.

Апелативният съд е преценил, че Василев действително е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, а именно за  предумишлено убийство, което се наказва  с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Според състава, променил мярката, предвид срока на задържане на подсъдимия, опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление е намаляла. Магистратите се позовават и на практика на съда в Страсбурт, според която опасността от укриване намалява при продължително задържане.

“Вярно е , че по делото са налични данни за неправомерни опити за въздействие върху част от свидетелите , но те вече са разпитани и показанията им са закрепени по съответния процедурен ред. Дори да се направи опит да се мотивират да се отрекат от показанията, той е обречен на неуспех” , смятат съдиите. С тези мотиви мярката е променена на “домашен арест”, като на Василев е поставена проследяваща гривна на крака. “С тази мярка ще се постигне необходимия баланс между обществения и личния интерес, в контекста на съдебната практика и хуманните съображения , свързани със семейното положение на подсъдимия и грижата, която той трябва да полага за малолетните си деца” , пише в мотивите на съда.

Иванов, който е с дебело криминално досие, е бил убит с два куршума в главата. Трагедията се е разиграла в центъра на града, на ул. “Цар Симеон Велики” 142. Стамбето имал среща с братята Владимир и Милен Младенови Василеви, с които имал общ бизнес от няколко години. Той се занимавал с текущата дейност в петте заложни къщи на братята. Влязъл минути преди 17 часа, заедно с управителката на къщите – Десислава, с която живеели на семейни начала. Младенови изпратили Десислава да вземе някакви документи от един от офисите и тримата останали сами в сградата. Малко по-късно на 112 е получен сигнал за убит мъж на въпросния адрес. Когато полицаите отишли на място, Владимир  предал оръжието си и заявил, че той е застрелял Иванов след скандал. Двамата братя са имали разрешителни за късоцевно огнестрелно оръжие. Заради дебелото си криминално досие, Иванов не е имал право да носи огнестрелно оръжие и такова не е открито у него. Според окръжния прокурор на Стара Загора Димо Атанасов убитият е имал в себе си нож. На този етап обаче няма никаква информация убитият да е използвал хладно оръжие.
Записи от охранителните камери в момента на убийството обаче няма. Според показанията на шофьора на Василев самият той ги е изключил по нареждане на Владимир същия ден, около 17. 00 ч.

Обвиняемият и адвокатите му продължават да поддържат версията, че убийството е непредумишлено и е било при самозащита.